Wat is karten?

Karting is een autosportvariant waarbij je het opneemt tegen elkaar in kleine, vierwielige, eenzitsvoertuigen genaamd Karts. Het wordt gezien als serieuze sport en er zijn ook echte wedstrijden. Wedstrijden worden meestal gehouden op speciale indoor en outdoor circuits. Al zijn de auto's en de banen klein, er kunnen grote snelheden tot de honderd kilometer per uur gehaald worden. Een van de meest indrukwekkende dingen is de snelheid waarmee mensen door de bocht gaan in de kleine karts. Dit is ook de reden dat je beschermde kleding moet dragen, want als je niet goed oplet crash je misschien.

De regels van karten

Een van de eerste regels is dat je niet het gas en de rem tegelijkertijd in mag drukken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je remschijf zo warm word dat hij niet meer gebruikt kan worden om te remmen in bochten of voor andere coureurs. Bij karten worden er ook verschillende vlaggen gebruikt om coureurs te laten zien als er iets mis is.

De Nederlandse vlag

Deze vlag wordt bij elke race in Nederland gebruikt aan de start van de race. Ook bij testraces en tijdraces wordt die vlag gebruikt.

De Finish vlag

Deze vlag spreekt voor zich. Aan het einde van de race wordt deze vlag gebruikt om te vertellen dat de race klaar is.

De Rode vlag

Let op! Alle karts moeten stoppen en de race wordt stilgelegd omdat er een ongeval is gebeurd.

De Blauwe vlag

Deze vlag wordt op twee manieren gebruikt. Als de vlag stil hangt betekend het dat andere coureurs je willen inhalen omdat je al een ronde achterligt. Als de vlag wordt bewogen dan betekent het dat je een ronde achterstaat en dat je de coureurs je moet laten inhalen.

De Gele vlag

Als deze vlag wordt gebruikt moet je goed oppassen, want er is een ongeluk gebeurd en je moet wat rustiger rijden.

De Groene vlag

De groene vlag wordt gebruikt tijdens de warming up als de baan weer veilig is na een ongeval. Dit is bijvoorbeeld na een gele of rode vlag.

De Zwarte vlag

Je bent gediskwalificeerd. Deze vlag betekend dat je meteen naar de pitstraat moet en je niet verder mag rijden. Dit kan zijn vanwege onsportief rijgedrag door bijvoorbeeld te botsen met een coureur.

De zwarte vlag met oranje stip

Er is iets mis met je kart en je moet direct naar de pitstop om het te laten repareren. Daarna mag je gewoon weer verder racen.