Paintballen

Paintball: Een vette sport

Paintball is een sport die is ontstaan in de jaren tachtig in Amerika. De bedoeling is om elkaar te beschieten met verfballetjes die gevuld zien met een onschadelijke gelatine-kleurstoffenmengsel. Het eerste paintballgeweer ooit was gemaakt in 1970 en was bedoelt voor boeren om bomen en vee mee te markeren van een afstand. Uiteindelijk besloten een paar jongens om met deze geweren elkaar te beschieten. Dit was hoe paintball begon. Een van de gevaren bij paintball zijn de balletjes zelf. Die komen namelijk best hard aan, en kunnen vooral op korte afstand erg pijn doen. Als je een verfballetje tegen je hoofd aan krijgt kan dit echte schade aanbrengen. Dit is waarom het dragen van een masker verplicht is bij het spelen.

Verschillende speltypes

 • Total Elimination/Team Deathmatch/Last Man Standing
  Dit is bij paintball de meest gespeelde versie. Het doel van het spel is om alle tegenstanders af te schieten met je team.
   
 • Capture the Flag
  Hierbij hebben beide teams een vlag die ze moeten proberen te beschermen van het andere team. Het team dat weet als eerste de vlag bij hun basis te krijgen is de winnaar.
   
 • Central Flag
  In het midden van het speelveld is een vlag geplaatst en de bedoeling is om de vlag naar jouw kant te krijgen. Als je geraakt wordt moet je de vlag laten staan op de plek waar je bent afgeschoten.
   
 • Presidentenspel
  Elk team heeft een president die beschermd moet worden. Als de president van een team word geraakt is het spel helemaal klaar.
   
 • AU-game
  Dit spel is net als het eerste speltype, maar hierbij ben je niet af als je geraakt bent. Je bent namelijk pas af als je 'Au' roept. Het team waar er nog een iemand van over is wint.
   
 • Free-for-all
  Dit speltype is in principe gelijk aan het eerste speltype, maar je speelt zonder team en je moet dus oppassen dat je niet met je rug naar het open staat.

Wetgeving over Paintball

Er zijn een paar regels rondom het paintballen waar je goed op moet letten als je geen boete wil. Je moet bijvoorbeeld 18 zijn om te mogen paintballen. Dit komt vanwege de wapens en het wordt ook aangeraden om je wapen in losse onderdelen te vervoeren, want je kan nog steeds een boete krijgen ook al wordt het geweer niet gezien als wapen waar je een vergunning voor nodig hebt.

Terug naar overzicht